...

Levensfase Counseling

Petra Muller

Mijn naam is Petra Muller en ik ben inmiddels al bijna 30 jaar (vanaf 1995) werkzaam in de hulpverlening. Van groepsbegeleiding in leefgroepen, adventure trainer, Travos (trajectbegeleiding voortijdig schoolverlaters), pleegzorg, Class (trauma begeleiding bij seksueel misbruik en kindermishandeling) en zorg coördinator en momenteel systeembehandelaar.

In een mensen leven doorlopen we verschillende overgangsfases. Na de kindperiode komt de pubertijd waarin het loskomen van ouders en het ontwikkelen van een eigen identiteit centraal staan. Als ouders kan dit erg moeilijk zijn. Hoe laat je een kind losser, hoe geef je daar vorm aan en hoe verhoudt dat zich tot jezelf.

Als puber zijnde brengt dit ook heel wat uitdagingen met zich mee. Het gaat niet snel genoeg, of is juist te spannend, er is geen veilige haven om in terug te komen of je komt niet tot een ontwikkeling van een eigen identiteit omdat je niet weet welke kant je op moet en dus sta je (gevoelsmatig) stil. Wanneer je langzaam de volwassene wereld ingaat en er veel verantwoordelijkheid op je afkomt kan dat ook leiden tot veel onzekerheden. 

Wanneer kinderen uit huis gaan, moet het gezinssysteem opnieuw balans vinden. En dat is een fase die vaak gepaard gaat met het creëren van nieuwe zingeving. En hoe doe je dat dan?

Een andere fase is het bereiken van de pensioenleeftijd (die niet iedereen een Zwitser leven gevoel geeft). Soms kan het wegvallen van de structuur en zingeving zorgen voor leegte. 

In al deze levensfase kun je om de een of andere reden vast komen te zitten en hulp gebruiken om de boel weer wat in beweging te krijgen zodat je meer kunt genieten van de fase waar je in zit.